Fürdőkád EPH bekötéseAkril fürdőkád EPH villamos bekötés
„Műanyagból van, nem kell azt bekötni…”

És valóban. Laikusként belegondolva a dologba a műanyagból (akrilból) készült fürdőkád és zuhanytálca nem kerülhet feszültség alá, hacsak valaki nem dobja bele a hajszárítót. Ez esetben sincs ok aggodalomra, hiszen az előírt áramvédőkapcsoló megvéd minket. Nem egészen így van.

<>Régebben a fémből készült fürdőalkalmatosságok korában a fürdőkádakban történt halálos áramütéshez az vezetett, hogy az egyáltalán nem vagy nem megfelelően földelt vízcsap került feszültség alá és a földelt kádban ülő ember (a víz miatt egyébként is fokozottabb veszélynek kitéve) hozzáérve a csaphoz áramütést szenvedett.

Mára a tendencia megfordult. Ugyanis a műanyagból készült fürdőkádakban, zuhanytálcákban lévő víz a lefolyócsőbe lerakódott lúgos, szappanos, iszapon keresztül kerül egy a földelt vagy éppen földeletlen vízcsaphoz képest eltérő potenciálra, s azt érintve áramütést szenved. Nem szabad elfelejteni, hogy a kádban lévő vízbe testének jelentős részével fekvő emberre az alapesetben meghatározott érintési feszültség (váltakozófeszültség esetén 50 V) fele is veszélyes lehet.

Sajnos ez esetben a fürdőszoba tápáramkörébe épített ÁVK (FI relé) sem akadályozza meg a balesetet, hiszen nem rajta keresztül folyt a hibaáram.

Ezek után jogosan merül fel a kérdés. Hogyan lehet mindennek elejét venni?

Két lehetőség is kínálkozik a feladatra. Az egyik esetben fém szifonnal rendelkező lefolyószerelvényt kell vásárolni, amelyre az EPH illetve a helyi kiegészítő EPH vezető csatlakoztatható egy bilincs segítségével. A másik esetben a műanyag szifont a káddal (tálcával) összekötő szakaszt egy rozsdamentes csővel kell összekötni (EPH közdarab) amelyre az előbb említett bilincs segítségével már rögzíthető az EPH vezető.

Villamos szembontból megfelelő fém kádszifon Eph villamos földelő szallag