A lakáselosztóLakáselosztó

Az úgynevezett fogyasztói főelosztó berendezés a lakás / ház energiaelosztó központja. A villanyórától a mért fővezetékek ide futnak be és innen történik az energia elosztása a lakás további berendezései, funkciói szerint. Manapság már nem meglepő, ha egy házban van mosógép, szárítógép, mosogatógép, mikrohullámú sütő, villanytűzhely és / vagy villanysütő. Ezen kívül természetesen a munka és a kikapcsolódás eszközei a számítógépek, hidromasszázs zuhanykabin vagy fürdőkád, esetleg szauna, klímaberendezések stb.

Az imént felsorolt berendezések önmagukban is számottevő fogyasztók lehetnek, így tehát elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű energiával lássuk el őket. A lakáselosztóban találhatóak az ezen eszközök villamos energia ellátását biztosító vezetékek, kábelek túláramvédelmi szervei (általában kismegszakítók), melyek egyben biztosítják a leválaszthatóságot is ( pl., ha zárlatos lesz a villanytűzhely, akkor ne boruljon sötétségbe az egész lakás, csupán a sütő áramkörében nem lesz áram). Általában ide kerül telepítésre az Áramvédő Kapcsoló (Fi relé) és egyéb működtető, jelző berendezések (pl. egy egyszerű kapucsengő, mágneskapcsoló, lépcsőházi automata, túlfeszültség levezető megfelelő fokozatai). További fontos szerep is juthat a számára, ugyanis, ha a fő földelőkapocs itt helyezkedik el, akkor a lakáselosztóból indulnak az egyen potenciálra hozó (EPH) hálózat vezetői. Erről bővebben ’Fürdőkád EPH” cikkünkben olvashat.

Süllyesztett Lakáselosztó

Elhelyezése általában a főbejárat közelében történik. Többféle kivitelben készülnek. Létezik süllyesztett, falonkívüli ajtóval vagy anélkül így mindenki megtalálhatja a számára esztétikailag megfelelő megoldást. A szükséges áramkörök számától függően a méretválaszték meglehetősen széles. A kis 6-8 modlulos elosztóktól egészen 36-48 modulig terjednek.

36 kismegszakító??? Ugyan már… Mondhatnánk. Azonban álljon itt egy példa egy átlagos 2 szoba + konyha+ fürdő panellakás áramkör igényéről.
2 helyet foglal az áramvédőkapcsoló, 1 helyet a világítás kismegszakítója, a két szoba + konyha + fürdő újabb 4 kismegszakító, 1 hely a villanysütő, 1 hely a hidromasszázs zuhanykabin áramköre, 1 pedig a klímaberendezésnek.

falonkívüli Lakáselosztó

Látható, hogy szó sincs pazarlásról és egy minimális 10 modul szélességű elosztóra van szükség, de a tartalékról sem érdemes megfeledkezni. Ennyi áramkörrel azt érjük el, hogy a lakás bármely részében is van zárlat vagy hibás berendezés a tulajdonos egyszerűen meg tudja találni melyik áramkör a hibás. A többi kismegszakítót visszakapcsolva továbbra is van áram azokban a helyiségekben, ahol nincs hiba, így nem kell sötétben üldögélni, míg megérkezik a szakember és kijavítja a hibát.