GEO és H-Tarifa vételezésének kiépítése

Kedvezményes villamos tarifa azoknak akik hőszivattyúval vagy megújuló energiaforrást használva szeretnének fűteni

Az érdeklődő több kedvezményes villamos tarifából választhat, magyarországon a G és H tarifa elérhető bizonyos helyeken.

Ha Ön hőszivattyú tulajdonos vagy a közeljövőben ilyen rendszer telepítésén gondolkozik, mindenképpen javasolt ezen kedvezményes tarifákat kihasználni, hiszen nagyban csökkenthetjük üzemeltetési költségünket!

GEO tarifa

Az ELMÜ és az ÉMÁSZ szolgáltatási területein elérhető kedvezményes árszabású tarifa. Igényelhető újonnan telepített, vagy más meglévő rendszerekhez. A tarifa legfontosabb sajátosságai:

Csak a hőszivattyú és annak beépített elemei üzemeltethetőek róla Az egész év során rendelkezésre áll Naponta 20 órán keresztül lehet vételezni, 2x2 óra "áramkimaradás" minden nap jelentkezik csúcsterhelés idején, mely területenként eltérő időpontot jelent. Ezért csak szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető hőszivattyúk esetén érdemes választani A mindenkori díjszabás változó, megközelítőleg 31 Ft/kWh az így vételezett energia díja (bruttó).

"H" tarifa

Az ország egész területén (ELMÜ és ÉMÁSZ területeken is) igényelhető és elérhető kedvezményes árszabású tarifa. Használható újonnan telepített, vagy már meglévő rendszerekhez. A tarifa legfontosabb sajátosságai:

Bármilyen megújuló energiaforrást hasznosító berendezés üzemeltethető róla, így hőszivattyú és a hozzá kapcsolódó szivattyúk, szolárállomások, stb.

Csak fűtési szezonban érhető el (október 15-e és április 15-e között) a kedvezményes árszabású villamos energia A fennmaradó időszakban (április 15-október 15 között) a berendezések normál árszabású villamos energiával üzemelnek.
A nap 24 órájában elérhető, nincsenek holt időszakok, a berendezések folyamatosan üzemelnek (az átváltás nem jár hálózatról való lekapcsolódásról) A mindenkori kedvezményes díjszabás az adott területen elérhető "B" díjszabású (köznevén éjszakai áram) villamos energiáéval megegyező, általában 25-26 Ft/kWh (fűtési szezonban).

Melyik tarifát válassza?

Amennyiben hőszivattyúját csak fűtésre és melegvízkészítésre használja, úgy érdemes a "H" tarifát választania. Általában elmondható, hogy a nyári időszakban melegvízkészítésre szánt energia az éves fűtési és melegvízkészítés energiájának töredéke.

Amennyiben az épület hűtését passzív módon (a hőszivattyú kompresszorának működése nélkül) kívánja megoldani, úgy szintén érdemes a "H" tarifát választania.

A választott tarifa hatással lehet a kiépítendő rendszer szükséges teljesítményére is, azaz a beruházás költségére.

Mivel az oszág területének nagy részén jelenleg a GEOtarifa nem érhető el, sokaknak csak a "H" tarifa marad meg lehetőségként.