Panel lakás villamos átvezetékelése


Panel lakás villamos felújítása

Magyarországon 508 ezer lakás épült iparosított technológiával 1970 körül. Akkor korszerűnek számítottak, de mára elöregedtek. Fő problémájuk a rossz hőszigetelés és a szabályozhatatlan távfűtés mellett a lakások gyenge villamos rendszer!

Akkoriban közel sem volt ennyi elektromos fogyasztó mint ma! A régi alumínium vezetékek nem bírják a mai terheléseket a leggyengébb pontjuk a vezeték kötések, ezek már egyáltalán nem alkalmasak a megnövekedett áram biztonságos vezetésére. Ezek a veztékek, kötések nem biztonságosak és tűzveszélyesek, a mai elvárásoknak és szabványoknak sem felel meg az építésük idején alkalmazott panel villanyszerelési technológia!

A következő probléma, hogy a lakások nagy százalékában nincsen kiépítve a védővezető! Egyes helyeken a fürdőbe vagy/és konyhába még megtalálható, de sehol máshol! Mivel ez ma az érintésvédelel egyik legfontosabb eleme mindenképp javasolt a kiépítése! Egy esetleges áramvédő kapcsoló beépítésével csökkenthető az áramütés veszélye, de a védővezetőt nem helyettesíti!

A penel átvezetékelésnek több módja is lehetséges, mivel a legtöbb esetben MM falvezetekkél oldották meg a panel villanyszerelést, így ezek helyére nem lehet be tenni az új vezetékeket!
Az első mód(leggyakoribb), hogy egy keskeny kábelcsatornában történik az új vezetékek elhelyezése, ahol helyet kaphat a tv és a telefon kábel is, ez közvetlen a plafonhoz szorítva nem szembetűnő, de egy stukkóval is eltakarható!
A második mód, hogy horonymarással a falba helyeződnek el a vezetékek, itt ugye semmi sem látszik, csak a kötődobozok! De nem lehet csak úgy neki esni és bevésni mindent, mert hogy igen vékonyak a falak, ezért ehhez a módszerhez mindenképp szükség van egy statikus engedélyéhez!
A harmadik módszer, hogy egy gipszkarton álmenyezet kerül kialakításra, és e felett kényelmesen el tud menni minden szükséges vezeték, és ha szigetelő anyagot teszük a plafon és az álmenyezet közé nem fűtjük a szomszédot sem! A gipszkartonba elhelyezhetőek spot lámpák és a dekorációs világítás is!